La gràcia, comicitat i interpretació de la Unió Musical de Catarroja, guanyadores de la I Mostra Musical El Empastre

Catarroja és tot un referent a nivell musical gràcies a les seues bandes, la Societat Musical l’Artesana i la Unió Musical, així com pel Conservatori Professional José Manuel Izquierdo. No obstant això, la qualitat dels seus músics i la fundació d’aquests espais no seria la que és hui si no fóra gràcies a El Empastre, la primera banda còmica-taurina-musical d’Espanya, que va dur el nom de la localitat arreu del món. Per això, i amb motiu d’homenatge, la comissió “Un tall d’empastradors” de Fòrum Catarroja va organitzar la I Mostra Musical El Empastre el 22 de juny a la Plaça de la Llotgeta.

L’objectiu, segons el cap d’”Un tall d’empastradors, Juan Bautista Artola, era aconseguir recuperar la música i l’espectacle de la banda i anar “més enllà d’una xaranga”. D’aquesta manera, dos grups en representació de la Unió Musical de Catarroja i la Societat Musical l’Artesana de Catarroja van ser els encarregats de demostrar al públic qui coneixia millor la màgia d’El Empastre.

Així, per tal d’atorgar els guardons d’aquesta primera edició, es va conformar un jurat format per Fernando Sánchez Manzaneque (president), Antonio Alapont Casany (vocal) i Àngel Crespo Garcia (vocal) sota la presidència honorífica de l’alcalde, Jesús Monzó. D’altra banda, el públic també va tindre veu a través d’una votació popular.

El repertori va començar pel pasdoble “El Empastre”, una composició de Pascual Peris, antic component, en homenatge als músics. I també de Peris va ser la següent obra obligada, el popurri “Centenari”, format per les cançons més populars del seu repertori. El punt més creatiu va ser l’arranjament personalitzat que cada banda va fer de “La Gamba de les Barraques”, on s’havia de crear una nova versió musical sense deixar de banda l’espectacle.

En el cas de la Unió Musical de Catarroja, es va fer l’arranjament “Gamba’s Fantasy” amb algunes de les bandes sonores cinematogràfiques internacionals més conegudes com a fil conductor de la història d’una gamba que va fer esclatar el públic en rialles i aplaudiments. Amb personatges d’allò més peculiars, a més, el grup va crear coreografies i escenes còmiques que no van deixar indiferent al gran públic que va acudir a la Llotgeta.

Pedro Aranega, percussionista, confessa que va ser una gran actuació gràcies a la predisposició dels músics a l’hora de crear la història i l’arranjament, així com l’ambient festiu dels assajos “on no importava l’edat” i, sobretot, perquè es va “fer Unió”. “Veure que el públic tinguera eixa predisposició en la mostra i gaudira tant del nostre humor va ser la millor recompensa”.

 

El resultat va ser el premi d’un pernil per votació popular per a la Unió Musical de Catarroja, amb 227 vots enfront dels 144 de l’Artesana, així com el Premi Honorífic del jurat, amb 272,5 punts per a la Societat i 244,5 per a l’Artesana. Des de l’organització i el jurat, van felicitar a les dues bandes per homenatjar tan bé l’essència d’El Empastre, mentre que el director de la Unió, Miguel Ángel Navarro va donar les gràcies a la banda còmica-taurina-musical per la seua contribució al món de la música i per haver fet de Catarroja un bressol de músics de qualitat.