La Unió Musical de Catarroja guanya el Certamen de Cullera

El passat diumenge 23 d'abril, la Unió Musical de Catarroja va obtindre el Primer Premi i Premi Especial del Jurat en la 70ª edició del Certamen Nacional de Bandes de Música ‘Ciutat de Cullera’. L'Auditori Municipal del Mercat es va omplir, un any més, d'interpretacions que van apropar-se a la perfecció i van pujar el nivell d'aquesta trobada tan important.


El certamen musical més antic d'Espanya va reunir a centenars d'amants de la música que van poder gaudir de les tres bandes participants: l'Agrupació Musical Juvenil de Cabezo de Torres (Múrcia), la Unió Musical de Catarroja i la Unió Musical de Sueca.

El jurat va estar presidit per Francisco José Martínez Gallego, compositor de ‘Theatrum’, l'obra obligada d'aquesta ocasió. Els vocals van ser Miquel Rodrigo Tamarit, Catedràtic de Música de Cambra i Direcció del Conservatori Superior d'Aragó, i José Manuel Aceña Diago, director de la Banda Municipal de Soria.


La primera en omplir de música els carrers de la localitat va ser l'Agrupació Musical Juvenil de Cabezo de Torres, amb el pasdoble ‘Ateneu Musical’ de Mariano Puig . A continuació, sota la direcció d'Andrés Pérez Bernabé, va interpretar ‘Theatrum’ i l'obra lliure ‘Belkis, Reina de Saba’ de Ottorino Respighi, original per a orquestra i adaptada a banda per Ángel Crespo.


Li va seguir la Unió Musical de Catarroja, que va interpretar el pasdoble ‘Peña Viñaza’, també de Puig, acompanyant a l'alcalde catarrogí Jesús Monzó. Després de l'actuació del conjunt murcià, va seguir la direcció de Miguel Ángel Navarro per tocar l'obra obligada de l'edició i ‘El Jardín de Hera’, del compositor José Suñer Oriola.

La Unió Musical de Sueca va finalitzar la competició per la vesprada amb el pasdoble de José María Martín ‘Els dos Adolfos’. Dirigida per Miguel Ángel Ferrando, va interpretar l'obra de Martínez Gallego i ‘1889’, una obra composta per encàrrec del compositor José Salvador González.


Després de la competició, el jurat es va retirar a deliberar i el públic va poder gaudir dels dos conjunts cullerenques. Primer va actuar la Banda Simfònica de la Societat Ateneu Musical sota la batuta de Ferrer Ferrán i després la Banda Simfònica de la Societat Musical Instructiva de Santa Cecilia, amb el director Carlos Garcés, va posar fi al certamen musical.


Sobre les nou de la nit les autoritats van anunciar els premis. En primer lloc es va concedir el Premi a la Millor Desfilada a l'Agrupació Musical Juvenil de Cabezo de Torres, amb un total de 25 punts i una recompensa econòmica de 600 euros. Aquest any no es va atorgar cap guardó al Millor Director per unanimitat del jurat, encara que es va felicitar als tres professionals per la seva actuació.


El conjunt de Múrcia va guanyar també el Tercer Premi, amb 160 punts. La Unió Musical de Sueca es va alçar amb el Segon Premi amb 167,5 punts. Finalment, la Unió Musical de Catarroja va vèncer en aquesta ocasió amb 188 punts i 6000 euros.


El president de l'agrupació de Catarroja, José Peiró, ha donat les gràcies tant a Miguel Ángel Navarro com als músics professionals de la societat, que han organitzat assajos per seccions per treure endavant les obres. A més, ha agraït la col·laboració i els consells dels professionals Javier Enguídanos, Raúl Díaz, Francisco Salanova, David Pastor, José Suñer i Vicente Campos.


A més, afegeix: “enhorabona als músics que van pujar a l'escenari aquest dia i també als que es van quedar baix, perquè ells també són campions”. En total solament van pujar 80 intèrprets de la societat per les normes de la competició i es van contractar 6 reforços.

A més dels 6000 euros, els catarrogins han obtingut 4000 euros més per participar, un total de 10000 euros amb els quals es cobriran les despeses del certamen, nous instruments de percussió i el manteniment del local musical.

 

La directiva de la Unió Musical de Catarroja també ha volgut agrair el suport dels familiars i de l'Ajuntament durant aquest dia tan especial en el qual, a més, es van complir 33 anys de la primera desfilada de la banda.